Onze waterontharders werken niet door electriciteit of magneten, maar met een hars die de kalk echt uit het water haalt. De waterontharder wordt aangesloten net achter de watermeter (voor de eerste aftakking). Het apparaat zelf kan op een andere plek staan. Het water wordt omgeleid via het apparaat en weer terug naar de plek achter de watermeter. U heeft dan in het hele pand kalkvrij water.

De hars onttrekt de kalk aan het water door middel van ionenwisseling. De harskorrels zijn namelijk negatief geladen terwijl de calciumionen positief geladen zijn. Zodra de hars verzadigd is met kalk, moet het “geregenereerd” worden. Dit gebeurt door middel van spoeling met een zoutoplossing, welke in de zoutbak aangemaakt wordt. Door de zoutspoeling wordt alle kalk van de hars verwijderd en kan de hars zijn werk weer doen. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u wel gewoon water gebruiken, dit is dan alleen niet kalkvrij. Het ontharden en het spoelen gaat op druk van de waterleiding. De ontharder heeft dus geen pomp die stroom verbruikt en is dus energiezuinig.

Volumesturing
Al onze waterontharders zijn volume gestuurd. Wat betekent dit voor u? Een volumesturing houdt uw waterverbruik bij, waardoor het geschikt is in situaties met een onregelmatig verbruik. In huishoudens is dit een vereiste. Wij rekenen per situatie uit hoeveel water het apparaat kan ontharden, minus een aantal liters als reserve. Na overschrijding van de ingestelde hoeveelheid zal het apparaat zich de komende nacht schoonspoelen (meestal ingesteld op 03.00 uur). Dankzij de reserve, iets meer dan uw gemiddelde dagverbruik, heeft u na het overschrijden van het ingestelde volume (bijvoorbeeld om 08.00 uur) tot aan de spoeling gewoon kalkvrij water, tenzij u die dag extreem veel water verbruikt.

In onderstaande afbeelding zijn de doorsneden geschetst van onze verschillende soorten waterontharders. Hiermee wordt de werking van een waterontharder nog duidelijker voor u in beeld gebracht.

 

Doorsnee waterontharders

 

Hoe komt kalk in het water

Met en zonder waterontharder