De werking van waterontharders

Onze waterontharders zijn ionenwisselaars. Deze filteren de calcium en magnesium uit het water d.m.v. ionenwisselaarhars. Na verloop van tijd zal de waterontharder automatisch gaan regenereren met pekelwater. Waarvan u weer volop kunt genieten van zacht kalkvrij water.

Koop uw waterontharder bij Aqua Delight in Leeuwarden

De werking

Onze waterontharders werken niet door elektriciteit of magneten, maar met een hars die de kalk echt uit het water haalt. De hars onttrekt de kalk aan het water door middel van ionenwisseling. De harskorrels zijn namelijk negatief geladen terwijl de calciumionen positief geladen zijn. Zodra de hars verzadigd is met kalk, moet het “geregenereerd” worden. Dit gebeurt door middel van spoeling met een zoutoplossing, welke in de zoutbak aangemaakt wordt. Door de zoutspoeling wordt alle kalk van de hars verwijderd en kan de hars zijn werk weer doen. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u wel gewoon water gebruiken, dit is dan alleen niet kalkvrij. Het ontharden en het spoelen gaat op druk van de waterleiding. De ontharder heeft dus geen pomp die stroom verbruikt en is dus energiezuinig.

Hoe komt kalk in het water:

Met en zonder waterontharder:

Doorsnee waterontharders
Doorsnee waterontharders

Volumesturing

Onze waterontharders werken niet door electriciteit of magneten, maar met een hars die de kalk echt uit het water haalt. De waterontharder wordt aangesloten net achter de watermeter (voor de eerste aftakking). Het apparaat zelf kan op een andere plek staan. Het water wordt omgeleid via het apparaat en weer terug naar de plek achter de watermeter. U heeft dan in het hele pand kalkvrij water.

De hars onttrekt de kalk aan het water door middel van ionenwisseling. De harskorrels zijn namelijk negatief geladen terwijl de calciumionen positief geladen zijn. Zodra de hars verzadigd is met kalk, moet het “geregenereerd” worden. Dit gebeurt door middel van spoeling met een zoutoplossing, welke in de zoutbak aangemaakt wordt. Door de zoutspoeling wordt alle kalk van de hars verwijderd en kan de hars zijn werk weer doen. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u wel gewoon water gebruiken, dit is dan alleen niet kalkvrij. Het ontharden en het spoelen gaat op druk van de waterleiding. De ontharder heeft dus geen pomp die stroom verbruikt en is dus energiezuinig.

Scroll naar boven